Головна » 2021 » Липень » 19 » Маків день з Передвижниками 21 століття. 19-та народна виставка мистецтва і культури
16:15
Маків день з Передвижниками 21 століття. 19-та народна виставка мистецтва і культури

16 липня у народному календарі прозвали Маків день, а у церковну - це день святих Мокія і Демида. Маків день - це для Русі не лише символіка, це підготовка до збору врожаю, в цей день наші пращури заготовляли мак для струдлів, пирогів, для куті, яка є не лише смачним гастрономічним блюдом, але й сакральним символом добробуту родини, землі і Роду. З самого ранку в Маків день чоловіки вирушали на косовицю, а жінки на збір маку. Відомо, що насіння маку снодійним ефектом володіє. Коли додому приходили, жінки сипали його перед вхідними дверима, захищаючи таким чином оселю від нечисті. Вірили, що якщо відьми з відьмаками в будинок надумають пробратися, то переступивши через макове насіння, заснуть і не пройдуть. Після цього хазяєчки тісто замішували і випікали макові пироги, які символізують сімейний достаток. На Русі макові коробочки вважалися символом достатку, бо в них знаходиться велика кількість маленького насіння, такі букети й досі святять в церквах на Маковея - 14 серпня.

З маком пов'язано чимало творчих пошуків, здобутків, адже художники полюбляють цю символічну багатозмістовну квітку, увіковічуючи її на картинах чи вписуючи заради послання. От і наш Міжнародний культурно-просвітницький проект "Передвижники 21 століття" 19-ту народну виставку присвятив Маку, маковому дню. До свята долучились художники: Едуард Межул і Інесса Гашинська, Віктор Зінченко, Іоанна Захарія, і легка робота з метаморфозами від мисткині і барда Єви Бахар, розгортки Кукутені-Трипільської культури, які створені за керівництва Майстра Павла Корнієнко, філателістичні зображення українського традиційного одягу на поштових знаках України, а також справжні народні смаколики на скатертині з маками і пшеницею, з пирогами, бубликами і вівсяним квасом, пивом, дарами землі і навіть грибами-маслюками, і традиційними литовськими гріночками від Едуарда Межула))).

Серед гостей і учасників виставки також були: ретроавтомобільний історик  і автоексперт, президент ГО Нова Моторс Володимир Винник; музикант і письменниця Лідія Ляшенко; кандидат технічних наук, викладач і поціновувач мистецтва, Передвижниця 21 століття - Наталія Костецька; юрист і поціновувач мистецтва, Передвижниця 21 століття - Вікторія Бурмістрова; журналіст Юлія Омельчук; музикант-мультиінструменталіст Дмитро Стародубенко, поет Олександр Ціхач та інші.

Дивіться фоторепортаж з виставки і приєднуйтесь до 20-ї ювілейної виставки Передвижників, яка відбудеться 30 липня в Броварському краєзнавчому музеї о 14-00. Виставка працюватиме до вересня 2021 року за адресою вулиця Гагаріна, 6, Бровари, Київська обл.

Подробиці за телефоном 095-111-35-18

 

 

 

 

Категория: Новости журнала "Стена" | Добавил: golos | Теги: Журнал Стена, передвижники 21 століття, художники України, творчість, історія, родові традиції, марки україни, передвижники 21 века, маків день, народні свята, макові пиріжки, культура, картини, новини, мак, знання пращурів, Новини України, новости Украины, журнал стіна
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]