Liliya25012025 | Дата: Неділя, 26.01.2025, 00:30 | Повідомлення # 1 |
 Рядовий
Група: Пользователи
Статус: Offline
| Зимова русалка
Зима…Відлига… Ллються сльози з криги і тоне сонце в озері в лісу. Немов від чарів п'янко пахнуть гілки. Плетуться верби в золоту косу.
Вона собі брела по мілководдю під берегом, де влітку мілина. Боса і сонна, зеленаві косі, сорочка біла. Гарна і - одна.
Вода холодна…Чи не обізватись? Мо’ заблукала чи звідкись втекла. Зеленокоса йшла. не озиралась. Щось в озері шукала й не знайшла.
Її немов невидиме водило по колу біля тої мілини. Такі бувають у мультфільмах кпини над персонажем - або уві сні.
“Ви бачили?” - вона мене спитала і перервала свій по колу хід. Я знизала плечима, бо не знала. Піти б від неї? Так, та - не змогла.
“Вам холодно? В сороці ви і босі. Підемо звідси, там розберемось!” Струмки лилися крізь її волосся, а очі - очі бачили когось.
“Не можу. Він пірнув - а я чекаю. Можливо, не помітила чого? А я ж його так віддано кохаю! Він був - і раптом поруч нікого”.
“Ми пошукаєм. Разом. Там тепліше”. “О, ні! Останній погляд його - тут!” Вечірній вітер гуллями колише її скорботу, мов в’юнкий жмикрут.
А ген під дубом бабця кози пасла і кошики із гілочок плела. “Я бачила її. Як зірка згасла, шукала все когось і не знайшла. Давно тут бродить. Бачте, в неї горе.
Весілля грали. То її жених побився об заклад, що не потоне у підступі озер оцих лісних. Пірнув - і все. Як не було. Шукали.
Нікого не знайшли. Та й поготів. Її, звичайно, родичі втішали. Але, мабуть, забракло у них слів.
Відтоді й ходить кожен день по краю. Затято щось бурмоче до нього. То кригу довбе, то сніжинки лає, та вірить, що доб’ється все ж свого.
Моє вона старече серце крає. Але ж і чим я їй допоможу? Вона-то тиха. Та, бува, лякає, коли вінки плете на моріжку,
а місяць повний світить їй у спину. Тоді повнісько в пралісі примар. Як зиркне - сипле страх мороз у спину, в очах її палає білий жар.
Ідіть від неї! Дівчина не змерзне. Окрижаніла у неї душа”. І я пішла з зимової правесни з крижинкою і цих своїх віршах.
Повідомлення відредагував Liliya25012025 - Неділя, 26.01.2025, 00:34 |
|
| |