Leopyatash | Дата: Вівторок, 14.08.2018, 22:25 | Повідомлення # 1 |
Підполковник
Група: Проверенные
Статус: Offline
| Зустріч з річкою дитинства: Заростають верболозом кручі мого Бугу, берег, вкритий осокою викликає тугу за дитинством босоногим, за ковблями в банці, які я на крихти хліба тягав з річки вранці: бабка, чвиркнувши кишками, в мить – на сковорідку. рибки ті приходять з снами, жаль, що дуже рідко… Як поринув в нетрі Бугу, наче знов родився, обмілів ти, друже рідний, хоч бездонним снився. Не такі стрімкі вже води, не несуть до скелі, де була каменеломня, там асфальт вже стелять, а в дитинстві за парканом в заборонній зоні грали в карти вдень і ніччю охоронці сонні. Кличе пам’ять щем й неспокій: в голові вже сивій є горох із «того боку» із чужої ниви, де капуста і кавунчик в кілька раз добріші, ніж на "свОєму" сільському боці Бугу-річки... А пізніше, коли юність привела кохання, скільки Буг чув наших щирих зізнань аж до рання! Течуть тихо його води, а в пам’яті весни, коли стрімко і потужно повінь кригу несла. Очищалось тоді русло, ставало глибоким, невже теж старієш, друже, стільки ж нам тих років? Вірю, час іще вернеться: крига буйно скресне, прибіжить мале дитятко, як і я на вЕсні, любуватися, як повінь сміття змиє й горе, понесе через Вкраїну стрімкі води в море. Чорне море стане синім, бруду й не помітить І прийме наш Буг, мов сина, радісно й привітно. Верби низько прихилились, відчува розлуку. На прощання й для прощення простягну їм руку. В берегах оцих черпаю я натхнення й силу, знаю, Буг нам допоможе, де б нас не носило. Не до «Бугу», а до «Богу» - у селі казали, їм ця річка, як Всевишній, тому й так назвали? В ній хрестилися і прали, коноплі мочили, коней мили, напували, раків й риб ловили. Вже й ми виросли і гідну вибрали дорогу, не гриміли всім литаври, та всі мали змогу працювати і ростити собі гарну зміну, яка зможе заглянути в глибину під піну. Буг, мов Бог мій, щедрий й рідний, строгий і надійний, твої чари надихають нас творить і діять: ми очистимо країну від сміття і бруду, щоб створити в Україні справжнє в світі чудо. Будем чесні і сміливі, дружні в свято й будень! …Бугу ж ніжні темні води повік не забудем.
Leonid
|
|
| |