Lidiya_Lyashenko | Дата: П`ятниця, 04.04.2025, 21:24 | Повідомлення # 1 |
Рядовий
Група: Пользователи
Статус: Offline
| ЛЮДИНА БЕЗ ДИТИНСТВА
Якось наприкінці квітня 2023 р., перед сном, моя дочка Оля раптом поставила запитання, яке мене вразило. Відповісти на нього я не змогла. Але запитання це збудило ціле море думок. «Мама, а Бог створив Адама та Єву вже дорослими»?
Весна пробуджує природу. Весна пробуджує розум, даруючи відкриття та осяяння. Весна дає нам сміливість ставити запитання, водночас, підказуючи шлях до пошуків відповідей… Ми всі колись були дітьми. Навіть якщо цього майже не пам’ятаємо. Та чи не вимірюється щастя дорослого у кількості годин та діб, які він провів, роздивляючись свої дитячі фотографії та малюнки? Згадуючи пригоди, іграшки, Дні народження? Колискову бабусі, лагідний погляд матусі, перший клас, перший синець, змагання на уроці фізкультури і «двійку» за невивчений вірш? Всі наші звички, переконання, погляди, вподобання мають довге коріння, що уходить глибоко в пам’ять, в минуле, ім’я якому «дитинство». Дивлячись на своїх дітей, ми час від часу бачимо в них себе, порівнюємо і шкодуємо за тим, чого не можна повернути, та радіємо з того, що ще не втратили. Та яким би було наше життя, якби ми не мали цього життєдайного джерела спогадів та почуттів — дитинства? Заплющимо очі та спробуємо викреслити з пам’яті усе, що має найменше відношення до дитинства. Вміння малювати, читати, писати, рахувати, досвід, знання, усі вірші та твори, які наш розум проковтнув у дитинстві, вміння співати і грати на музичному інструменті, здатність самовіддано мріяти, ігри, в які грали з друзями, смак льодяників, з’їдених за дитячі роки, походи за хлібом до магазину та за цукром у крамничку напроти дому, відчуття грошей, затиснутих у вологу долоньку, які тато дозволив залишити собі, прибирання вдома з мамою, робота на городі з татом, гарячі обійми бабусі, жартівливі ігри дідуся, подарований на День народження велосипед, кошеня, якого дозволили взяти на ліжко… Це все?.. Ні, ще є ім’я, — воно також з дитинства. Заберіть все це… І що залишиться у вас? І чи будете ви і досі собою?..
|
|
| |
golos | Дата: Неділя, 06.04.2025, 09:27 | Повідомлення # 2 |
 Лейтенант
Група: Администраторы
Статус: Offline
| "Заплющимо очі та спробуємо викреслити з пам’яті усе, що має найменше відношення до дитинства. Вміння малювати, читати, писати, рахувати, досвід, знання, усі вірші та твори, які наш розум проковтнув у дитинстві, вміння співати і грати на музичному інструменті, здатність самовіддано мріяти, ігри, в які грали з друзями, смак льодяників, з’їдених за дитячі роки, походи за хлібом до магазину та за цукром у крамничку напроти дому, відчуття грошей, затиснутих у вологу долоньку, які тато дозволив залишити собі, прибирання вдома з мамою, робота на городі з татом, гарячі обійми бабусі, жартівливі ігри дідуся, подарований на День народження велосипед, кошеня, якого дозволили взяти на ліжко… Це все?.. Ні, ще є ім’я, — воно також з дитинства. Заберіть все це… І що залишиться у вас? І чи будете ви і досі собою?.." - це дуже Душевно
|
|
| |