Головна » 2021 » Жовтень » 8 » Алея поштових марок в Києві. Репортаж з місця події
12:42
Алея поштових марок в Києві. Репортаж з місця події

Алея зірок театру і кіно, немов у Голлівуді, в Києві є, алея зірок наукового мислення і винахідників теж є - в КПІ, тепер в Києві 8 жовтня 2021 року урочисто відкрито Алею поштових марок. Команда журналу "Стіна" долучилась до цієї події не лише як преса, яка є єдиним молодіжним інформаційно-аналітичним журналом, що пише про філателію в Україні і підтримує традиції колекціонування поштових марок, конвертів і КПД; але й як учасник, адже наш автохудожник, Передвижник 21 століття, ілюстратор і Друг Віктор Зінченко є одним із тих художників, чия марка увіковічена на Поштовій площі і присвячена вона Київському фунікулеру. Цей унікальний проект подарувала киянам і гостям міста, усім любителям поштової марки і знаків Укрпошта з нагоди 103-річчниці першої української марки, напередодні Всесвітнього дня пошти, який відмічають 9 жовтня, цей захід проводиться протягом тижня, що називається «Міжнародний тиждень листа». Розташування Алеї поштових марок на Поштовій площі столиці має символічне значення, адже саме тут знаходиться будівля колишньої поштової станції. Тут проводилася робота з кореспонденцією, міняли коней поштовим службовцям. До наших днів від поштової станції зберігся тільки головний будинок, що функціонував в 1850-1860 роках. Безпосередньо від Поштової площі в Києві бере свій початок Дніпровська набережна і вулиця Петра Сагайдачного.

У центрі площі стоїть старий одноповерховий будинок поштової станції. Вона функціонувала аж до 1919 року і на сьогоднішній день є пам'ятником архітектури. Наприкінці Володимирського узвозу встановлено пам'ятник електричному трамваю, який був першим запущеним трамваєм на всій території України і Росії і який теж увіковічив у поштовій марці Віктор Зінченко (подивитись оригінали марок і поштових карток окрім 8 жовтня ви можетет в експозиці Ретро Арт в музеї КПІ до 31 жовтня).

Через дорогу від Поштової площі в Києві розташована нижня станція фунікулера, який зв'язує Поділ з Верхнім містом. Станція фунікулера - це теж одна з визначних пам'яток Почтової площі. Урочисте відкриття фунікулера відбулося 7 травня 1906 року. Спочатку він називався Михайлівським механічним підйомом і з'єднував верхню терасу Володимирської гірки та вулицю Боричів Тік. У 1928 році фунікулер було реконструйовано, лінію продовжено ще на тридцять вісім метрів до вулиці Петра Сагайдачного. Саме ця марка Віктора і красується на Алеї марок. Приходьте подивитись і проїхатися київським фунікулером, як одинм із найстаріших транспортних засобів часів другої технічної революції.

На Алеї поштових марок представлено 30 найкращих марок часів Незалежності (1991-2021), а також ті, що отримали призові місця на філателістичних конкурсах. Це марки із зображенням найкращих представників вітчизняної науки, культури, мистецтва, відомих картин, пам’яток архітектури, символів Києва, ключових світових подій та геніальних відкриттів.

Довідка редакції:

За 29 років свого існування Укрпоштою було випущено 1957 поштових марок. "Найважче - це було обрати тільки 30. До Алеї поштових марок ми не обирали кращих, тому що це просто неможливо, ми представили різнобарв’я поштових марок Укріани - різних років випуску, різноі тематики, різних стилістик і форм, різних за віком і статтю авторів. В добірку також увійшли поштові марки - переможці престижних міжнародних конкурсів" - заначає керівництво Укрпошти.

Сучасна українська марка - це продовження традицій мистецького підходу до символу країни, адже це візитна картка і можливість створення міні музею для кожного в альбомі, тому так надихають новини, коли поштова марка нашої Батьківщини вперше в історії сучасного марковидання отримує бронзу в конкурсі Yehudi Menuhin Trophy 2020 за найкращу музичну поштову марку світу 2019 року. Цією маркою стала -  українська поштова марка ʺОлександр Вертинський. 1889-1957ʺ.  Перші два місця обійняли Аргентина та Чилі.

Вітаємо! Ура!

 

Наталія Костилєва, фото Віктор Зінченко

 

Категория: Новости журнала "Стена" | Добавил: golos | Теги: журнал стіна, марка фунікулер, Виктор Зинченко, Новини України, фуникулёр киева, українська марка, почта, украинские марки, поштова площа алея марок, 30 лет украинской марки, новости, укрпошта, філателія
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]