Головна » 2021 » Серпень » 12 » Обличчя людей. Обличчя міст. Виставка художників “Передвижників 21 століття”
05:00
Обличчя людей. Обличчя міст. Виставка художників “Передвижників 21 століття”

Обличчя людей. Обличчя міст.  Виставка художників “Передвижників 21 століття”. До 190-річчя художника-передвижника 19 століття -  Миколи Миколайовича Ге

Виставка відкрита до 12 вересня 2021. 

Броварський краєзнавчий музей, вулиця Гагаріна, 6, Бровари, Київська обл.

В 2021 році виповнюється 190 років від дня народження одного з блискучих представників когорти передвижників - художника-філософа Миколи Миколайовича Ге (1831-1894). Знавцям і любителям живопису, історії та психології мистецтва він відомий як автор хрестоматійних історичних полотен, найвідомиших картин "Тайна вечеря", "Совість", "Розп'яття", “Голгофа”, а також низки виразних портретів своїх сучасників: Льва Толстого, Герцена, Салтикова-Щедрина... Останні майже два десятиліття свого життя і творчості Микола Миколайович прожив в Україні, разом із родиною оселився на маленькому хуторі Іванівський, неподалік станції Плиски Чернігівської губернії, де в день народження Художника Товариство Передвижників 21 століття, чиї роботи представлені на цій виставці, на запрошення Владислава Поповича, відкрили перший пам'ятник творцю в Україні і в світі (село Плиски Чернігівської області), якщо не брати до уваги бюст на могилі художника (меценатом виступив Ігор Матюнін). Життя і творчість Миколи Миколайовича пов'язані з Україною, він багато викладав в українських художніх школах, допомагав талановитій молоді, фінансово сприяв відкриттю пам'ятника Миколі Гоголю в Ніжині (1881 р.).

Говорячи про значення Товариства Передвижників в наш час, слід зауважити, що до його появи більша частина виставочної діяльності зосереджувалась в Києві, знамениті художники і нові віяння представлялись в музеях, приватних галереях, в спілці художників України, ці виставки і роботи через відсутність широкого розголосу змі, носили радше салонний характер і не були доступні регіональним знавцям і любителям мистецтва, маленькі міста України, села взагалі далекі від мистецтва і культурних подій, вернісажів, виставок знаних митців, хоча це основа виховання і розвитку духовно-моральних, культурних норм і світогляду людини по образу і подобі Творця. Мета нашого проекту, який відродився в 21 столітті ходінням в народ — мистецтво для всіх! В обличчі найвідоміших представників художньої еліти України, Товариство Передвижників 21 століття відкрило для народу, в будь-якому куточку України красу і велич творчої думки і натхнення, залучаючи до співтворчості і об'єднання на ниві краси і культури, які долають невігластво і будують добробут країни без злочинів, корупції, фальші.

На виставці представлені роботи: художника - постановника, художника по костюмам театру російської драми імені Лесі Українки, члена Національної спілки художників України та Національної спілки театральних діячів України Валентини Плавун; Ольги Когут — заслуженної артистки України, актриси театру російської драми імені Лесі Українки, кіноактриси, художниці; Тетяни Кугай — члена Національної спілки художників України, династичної художниці, доньки відомого художника-монументаліста Анатолія Степановича Кугай; Іванни Гавриш — династичної художниці, юриста, доньки відомого художника-монументаліста Анатолія Степановича Кугай; Едуарда Межула - члена Національної спілки художників України, династичного художник-живописця, внука заслуженого діяча мистецтв УРСР і України Іллі Нісоновича Штільмана; Інесси Гашинської — художниці, аквалерістки, правозахисниці, актриси; Віктора Зінченко — автомобільного художника-графіка, ілюстратора, автора серії державних поштових знаків на замовлення Укрпошти на тему «Міський транспорт»; Світлани Шиль — художниці, живописця, автора серії “Материнство Африки”, засновника і директора Open Art Academy; Марії Винничук — художниці-живописця, автора десятків робіт в техніці a la prima, Передвижниці 21 століття; Маргарити Мишанської - художниці, мйстра декоративно-прикладного мистецтва; Світлани Клименко - художниці-живописця, Передвижниці 21 століття, працює в техніках олійного живопису та акварелі.

В рамках експозиції представлені портрети відомих митців і мислителів України, театральні сюжети, африканські портрети, філософські роздуми, а також експозиція пленерних робіт Передвижників, присвячених садибі Терещенко на бульварі Шевченка, 34 в Києві, яку сьогодні митці намагаються врятувати від знищення забудовниками.

20-та ювілейна виставка Передвижників 21 століття також однією з експозицій вшановує пам'ять відомого броварчанина і киянина, ретавратора ретроавтомобілів, колекціонера, героя таких кінофільмів, як “Схід-Захід” режиссера Режіса Варньє, спільного виробництва Франції, Болгарії, України, Росії та Іспанії; “Єсенін” за мотивами книги Віталія Безрукова із Сергієм Безруковим у головній ролі; “Брати Ріко”, “Раба любові”, “Американська трагедія" тощо — Андрія Володимировича Андрєєва (1960-2020). Нову роботу з останьої реставрації Андрія Володимировича представить художник Віктор Зінченко, відкриє експозицію ретроавтомобільний історик, автоексперт, президент ГО Нова Моторс — Володимир Винник.

Виставка проходить в рамках міжнародного культурно-освітнього проекту журналу “Стіна” - “Передвижники 21 століття”. Соорганізатор: Броварський краєзнавчий музей.

Куратор виставки, координатор культурних проектів журналу “Стіна”, журналіст і телеведуча Наталія Костилєва.

Телефон 095-111-35-18

Категория: Анонсы | Добавил: golos | Теги: новини культури, виставки України, Андрей Андреев, журнал стіна, Андрій Андрєєв, ретроавтомобілі, Новини України, художники України, Обличчя людей, броварський музей, Обличчя міст століття, передвижники, передвижники 21
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]