Головна » 2021 » Серпень » 20 » Журнал "Стіна" на спецпогашенні поштових знаків до дня Незалежності
07:55
Журнал "Стіна" на спецпогашенні поштових знаків до дня Незалежності

17 серпня 2021 року «Укрпошта» до Дня Незалежності України випустила спеціальну марку, блок, конверти і буклет, наша команда поповнила свою колекцію і взяла участь у спецпогашенні. Автором блоку, конверта і штемпеля стала Тетяна Нестерова, фото для марки - К. Кудінов. На марці зображена 52-метрова Тріумфальна колонна, стовб циліндричної форми на Майдані, на якій за словами архітекторів встановлена Берегиня-Оранта, всього монумент має 61 метр,  а на блоці перший - куплет гімну України. Тираж марки - 150 тисяч примірників, блоку - 25 тисяч, спільного з НБУ подарункового буклету з маркою і монетою. 

Тріумфальна колона — монумент у вигляді колони, що встановлюється на честь військової перемоги, визначної події чи певної видатної особи. Зазвичай колона розміщується на п'єдесталі і завершується скульптурою — символом перемоги. Вперше тріумфальні колони з'явились в Страдовньому Єгипті, потім цю традицію підхопив Рим, а далі, після Французької революції вони побудовані в усіх столицях світу, особливо в США і західній Європі. Із триумфальних колон найбільш відомі римські, зі статуями імператорів на вершині. 

Монумент на Майдані споруджено в композиційному центрі Хрещатика у Києві на честь десятиріччя незалежності України у 2001 році, як і більша частина сьогоднішнього Майдану, в тому числі глобус поряд зГоловпоштамтом, лядські ворота, чорний архангел Михаїл, навколо якого й досі ведуться суперечки. Як модель для статуї на Тріумфальній колонні скульптор Анатолій Кущ обрав свою дочку,  американську художницю українського походження Христину Катракіс, своє прізвище, переїхавши на захід Христина взяла у діда, який був знаним іконописцем. Христина виїхала в Америку, коли їй було 10 років. Тоді її батько отримав замовлення на монумент у Чикаго. Батьки повернулися в Україну, а дівчинка залишилася навчатись і жити в США.

Колона, облицьована білим італійським мармуром, стоїть на постаменті у вигляді християнського храму в стилі українського бароко, прототипом якого є Брама Заборовського.

Відзначились і нумізмати, Національний банк України до 30-го  Дня Незалежності введе в обіг чотири пам'ятні й одну інвестиційну монету.

У спецпогашенні взяли участь представники Київського товариства філателістів, Олексій Соколан, Вадим Іщенко, Олександр Канівець, Євген Смілянський..., художник і автор поштових марок "Київський транспорт" Віктор Зінченко, художниця, Передвижниця 21 століття, філолог - Інесса Гашинська, києвознавець і авторетроекспер Володимир Винник, координатор культурних проектів журналу "Стіна" -Наталія Костилєва; журналіст Юлія Омельчук, музикант - Дмитро Стародубенко, Олена Приходько, Дьомін Данило.

До речі, цими днями в музеї літератури в Києві відкривається цікава філателістична виставка, присвячена Тарасу Шевченко, яка почала свою мандрівку завдяки Олександру Канівецю, який став організатором пам’ятного міжнародного походу-реквієму «Останнім шляхом Кобзаря». Результатом походу стала збірка унікальних авторських конвертів, що день у день документували ходу організаторів погашенням художніх конвертів в населених пунктах на шляху перепоховання Кобзаря. Олександр Канівець з пересувною філателістичною виставкою завітав вже до 70 населених пунктів, охопивши майже всі області України. Матеріали виставки цікаві не лише поціновувачам філателістичної продукції, а й усім українцям, згуртованим навколо ім’я Великого Кобзаря. Вагомим доповненням експозиції є копія посмертної маски Т.Г. Шевченка.

Також ви можете замовити екскурсію координатора культурних проектів журналу "Стіна", історика і телеведучої Наталії Костилєвої по архітектурним і історично-культурним пам"яткам столиці. Пишіть нам за адресою stena@meta.ua 

 

Категория: Новости журнала "Стена" | Добавил: golos | Теги: журнал стіна, архітектура майдану, київські філателісти, укрпошта спецпогашення, філателія України, спецпогашення, марки україни, тріумфальна колонна, новни України, олександр канівець, день незалежності 30 років
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]