Головна » 2021 » Червень » 7 » Найспекотніше місце планети. Журнал "Стіна" в пустелі Деште-Лут
14:50
Найспекотніше місце планети. Журнал "Стіна" в пустелі Деште-Лут

Мало хто знає, але найспекотніше місце на землі - не Сахара, не Долина Смерті, а іранська пустеля Деште-Лут. В 2005 році тут зафіксований абсолютний максимум - 70.7С. Побачити це дивне місце було головною метою мого візиту до Ірану. Розташована пустеля на сході країни біля Афганістану. Тут абсолютно сухе повітря і гарячий вітер. Ні травинки. Лише кусюча мошкара. Багато ярдангів. Недарма її називають самою найживописнішою, самою сухою, самою гарячою пустелею в світі.

На початку 11 години температура в авто зупинилася на позначці 51 градус. Найближче містечко в 20 кілометрах від пустелі Лут має температуру 48-49 градусів. 

Іран в цій частині відрізняється від північного чи західного. Тут майже лисі пагорби, деколи реально червоного і фіолетового кольорів (на жаль, вони вдалині від траси, не вдалося іх сфотографувати). Місцеві дуже відрізняються від тегеранців чи ісфаханців. Поруч Пакистан і Афганістан, і більшість з них зовнішнє схожі саме на представників цих країн. І, звісно, одягом. Частина чоловіків носять не звичні джинси та рубашки, а довгі одежини синього чи білого кольорів, не знаю яким словом це описати. Цьому спонукає жаркий і сухий клімат даного регіон. Відчуття, що ти зовсім в новій країні.

 

Гостинність іранців на висоті. Як і допомога у вирішенні будь яких питань (реально мені ще ніхто й ніде не допомагав стільки, як в цій країні). Ці люди щирі і відкриті, запрошують в гості і на різноманітні святкування.

І як не скористатися такими запрошеннями, не прийти в місцевий дім, не побачити їх побут?

Чи відмовитися від святкування дня народження і тим паче відмовитися від забороненого в Ірані алкоголю?

Це точно не про мене:)

Життя показує, що тут абсолютно адекватні хлопці і дівчата (між іншим дуже симпатичні), не дивлячись на всю строгість законів.

Тим паче якщо трошки їх порушувати

P.S. Домашнє вино дуже смачне, як і іранська самогонка щось на кшталт водки арак, як мені пояснювали

Віталій Пригорницький, поет і мандрівник

До речі, на сайті журналу "Стіна" в рубриці Форум ви можете прочитати поезію Віталія, він зареєстрований під ніком prgrntsk

Категория: Записки путешественника | Добавил: golos | Теги: пустыни, Деште-Лут, путешествия, Іран, Віталій Пригорницький, журнал стіна, Журнал Стена, Новини світу
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]