Головна » 2021 » Липень » 26 » Відкриття експозиції картин заради порятунку садиби Терещенків на бульварі Шевченка, 34 в Києві
09:44
Відкриття експозиції картин заради порятунку садиби Терещенків на бульварі Шевченка, 34 в Києві

30 липня 2021 року о 14-00 в Броварському краєзнавчому музеї вперше в історії України відбудеться урочисте відкриття художньої експозиції присвяченої 150-річній садибі родини Терещенків на бульварі Тараса Шевченка, 34/11, в Києві

Родина відомих цукрових магнатів - Терещенків зробила вагомий внесок у розвиток духовності, культури, мистецтва й освітнього життя України, вона залишила по собі чимало цікавих будівель, які сьогодні є власністю народу України і за Законом мають охоронятися державою. Завдяки першій і другій промисловим революціям родові дворяни відійшли від свого коріння, чимала кількість збанкротіла, а на їх місце прийшли банкіри, цукрові, тютюнові, залізнодорожні...магнати — олігархи, які скуповували землі під заводи, а маєтки старовинних родів перетворювали на власні палаци, і будували нові, збирали мистецтво, відкривали школи нового зразка. Терещенки в цьому плані найбільше виділяються. У 1875 році Нікола Терещенко придбав у Києві будинок на розі Бібіковського бульвару та Олексієвської вулиці (нині - музей Т. Г. Шевченка на бульварі Шевченка, 12). Попереднім власником садиби був перший міський голова Києва князь П. Демидов-Сан-Донато. Після невеликої перебудови двоповерховий палац прийняв нового господаря. Розпочався київський період історії роду Терещенків. У 1883 року, коли практично всі Терещенки перебралися до Києва (рідне містечко - Глухів), було засновано Товариство братів Терещенків – одну з найбільших тогочасних промислових фірм. Завдяки цій родині ми маємо в столиці Київську картинну галерею (в минулому музей руського мистецтва, де представлена в переважній більшості колекція родини, яка складається з картин Шишкіна, Реріха, Крамського, Миколи Ге, Врубеля, Васнєцова...), будинок націоналізували і відкрили галерею в 1922 році, а в 1934-му музей. Ще одним цікавим будинком є 150-річна садиба на бульварі Тараса Шевченка, 34/11. Як стало відомо громадськості Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації дозволив реконструювати 150-річну садибу в офісний центр і знищити її історичний вигляд, незважаючи на те, що сьогодні цей цікавий і красивий будинок розписаний вандалами стоїть занедбаним, об'єкт має статус пам’ятки архітектури, в ньому залишилися автентичні вітражне скло і старі металеві сходи, огорожа та ворота – їх виконано в єдиній стилістиці з комплексом будівель. "Злочинний проєкт забороненої законодавством перебудови (реконструкції) безцінної пам'ятки архітектури, яка передбачає надбудову і перебудову існуючих будівель садиби під офісний центр, в результаті якої ця перлина архітектури роботи Краузе повністю втратить свою автентичність. Тобто чиновниками КМДА узгоджене знищення Садиби Терещенко", - розповіла представникам змі ексдепутат Київської міської ради Олена Терещенко, чий чоловік Мішель Терещенко є спадкоємцем садиби.

Садиба на Бібіковському бульварі, 34 (Тараса Шевченка) належала родині Терещенків до 1918 року: у січні у «Відомостях про домовласників» зазначалося, що 8 житлових кімнат використовуються «для складу речей», а 18 кімнат реквізовані для «управління генерального секретаріату шляхів сполучення Української республіки». Вся колекція та домашні речі Терещенків були знесені до двох кімнат, на горище та у ванну. Самі Терещенки на той момент були за кордоном. Тут були безцінні полотна майстрів Передвижників, антикваріат, рисунки Рембранта, гравюри і офорти Шишкіна, «Одаліска» Врубеля тощо. Особняк у стилі неоготика побудували в 1874-1875 роках за проєктом київського архітектора Андрія-Фердінанда Краусса. Пам’ятка архітектури взята на облік рішенням Київради в 1986 році. У 1998 році взято на облік також флігель як щойно виявлений об’єкт культурної спадщини. у 2004 році київська влада оголосила конкурс для потенційних інвесторів для садиби. Переможцем обрали "Укрнафту". Уже невдовзі після укладання інвестиційного договору з містом "Укрнафта" передала свої права на будинки "Центрелеватормлинбуду". Цю компанію до конкурсу не допустили.

У 2007 році садибу, площа якої становить понад 1000 квадратних метрів, передали ПАТ "Центрелеватормлинбуд" за інвестиційним договором, у тому числі з умовою провести реставрацію пам’ятки. Проте будівля й досі перебуває у занедбаному стані та руйнується. Це може призвести до її фактичного знищення. Сьогодні в терещенківському будинку – гола цегла.

Саме тому, Товариство Передвижників 21 століття під егідою інформаційно-аналітичного журналу “Стіна” ініціювало культурний пленер і звернення до влади міста про повернення садиби Терещенко народу України, ми просимо відкрити на його базі музей-галерею із залом сучасних українських художників-реалістів, нащадків Передвижників 19 століття, які оспівують красу рідної землі і міста, історії, культури народу, а в дворі садиби облаштувати майданчик для пленерів і мистецьких зустрічей художників, поетів. Музикантів — все це збагатить місто культурним середовищем і поверне історичному будинку його славу і місію.

В експозиції представлені роботи і ескізи садиби таких знаних і вагомих художників України, як Едуард Межул, Тетяна Кугай, Валентина Плавун, а також Іванни Гавриш,Світлани Шиль, Інесси Гашинської, Віктора Зінченко.

Урочисте відкриття 30 липня о 14-00 в Броварському краєзнавчому музеї, вулиця Гагаріна, 6. Виставка працюватиме до 12 вересня 2021 року.

Координатор проекту, Наталія Костилєва

Категория: Новости журнала "Стена" | Добавил: golos | Теги: передвижники 21 століття, Новини України, інесса гашинська. едуард межул, садиба терещенків, новини культури України, стіна журнал, тетяна кугай. іванна гавриш, світлана шиль, бульвар шевченка 34, Валентина Плавун
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]