Головна » 2021 » Квітень » 21 » Звернення української культурної інтелігенції і міжнародної спільноти
12:18
Звернення української культурної інтелігенції і міжнародної спільноти

Звернення української культурної інтелігенції

і міжнародної спільноти

Міністерство Культури України

міністру Нищуку Євгену Миколайовичу

 

Правління АТ "Укрзалізниця"

В. о. голови правління

Івану Юрику

Директору Департаменту культури виконавчого органу Київради

Анжияку Сергію Михайловичу, Виконувачу обов`язків директора Департаменту

Директору управліннякультури, туризму та охорони культурної спадщини міста Васильків

 

Згідно зі статтею 40 Конституції України та статтею 23-1 Закону України «Про звернення громадян» просимо вас зберегти культурно-релігійну спадщину України і єврейського народу, який століттями проживав на терені України і міста Васильків в співдружності і спільній праці та боротьбі проти фашизму у Другій світовій війні і надати єврейській громаді міста Васильків можливість проводити зібрання і богослужіння в одній із кімнат історичної синагоги міста під назвою “Синагога Бейкер”, тим паче, що перший поверх будівлі на сьогоднішній день не використовується і знаходиться в аварійному стані, що може призвести до руйнування культурно-релігійної споруди історичного значення; єврейська громада власним коштом проведе ремонтні роботи виділеного для неї приміщення. Відповідно до ст. 54 Конституції України культурна спадщина охороняється законом.

Конституція України гарантує кожному право на свободу світогляду і віросповідання. Водночас держава не втручається у діяльність релігійних організацій і поважає їхні традиції.
Згідно зі статтею 6 Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» забороняються будь-які форми дискримінації, в тому числі  перешкоджання релігійним громадам проводити зібрання у будівлях історичного і суто релігійного значеня.

Синагога «Бейкер» — закинута синагога у місті Васильків, Київської області. Рідкісний зразок культової єврейської архітектури на Київщині, є однією з успадкованих людством від попередніх поколінь об'єктів культурної спадщини, результат духовної і матеріальної діяльності, одна з прикрас області і об'єкт туризму. У 1927 році синагогу «Бейкер» закрили. Згідно «Протоколу № 27/328 Малої Президії Всеукраїнського Виконавчого Комітету» від 19.11.1927 синагогу відведено до потреб Південно-Західної залізниці. По вулиці Костенковій була проведена залізнична гілка, а будівлю синагоги пристосували під залізничний вокзал «Васильків–2», який проіснував до 1990-х років. В одній із кімнат на першому поверсі колишньої синагоги були облаштовані каси для продажу квитків. Зала для служіння стала вокзальним буфетом. За словами місцевих мешканців, у 60-70-ті роки минулого століття буфетом заправляв такий собі Петя Шварцман, який продавав найсмачніші пиріжки у Василькові. Подейкують, що поїсти цих пиріжків люди приходили з усього міста. Потім будівлю передали під житло працівникам залізниці. Другий поверх синагоги був відданий під житло для працівників залізниці, адже уся будівля перейшла на баланс цього відомства. Кімнати для проживання зробили з балконів, що були розташовані всередині синагоги над залою для служіння. Балкони просто "зашили" цеглою і вони перетворилися на "глухі" стіни.

У різні часи на другому поверсі будівлі проживало чотири-п'ять сімей. У всіх були окремі квартирки. Житло тут передавалося з покоління в покоління. Наприклад, один із мешканців, Володимир, живе у будівлі синагоги вже 59 років. Кімнату в ній отримав ще його дід одразу після Другої світової війни. У багатьох мешканців тут народжувалися і діти, і онуки. Коли залізнична станція у приміщенні синагоги перестала бути потрібною владі, погіршилося і життя мешканців історичної будівлі. Наприклад, у них уже багато років немає централізованого опалення: люди змушені зігріватися електричними конвекторами, адже опалювальні котли їм не дозволяють встановлювати.

На сьогоднішній день залізничного вокзалу у Василькові не існує, а синагога руйнується, практично занепала. Розуміючи, що передання єврейській громаді будівлі повністю — це трудомісткій процес, який потребує часу, ще раз просимо вас надати кімнату на першому поверсі, який пустує і потребує ремонту. Цегла у фундаменті просто відвалюється. Але колишня синагога навіть у такому вигляді навіює романтичне відчуття причетності до історії. Саме тому, з метою популяризації культурно-духовної, історичної спадщини України і світу 18 квітня 2021 року творча інтелігенція України, журналісти, громадські активісти, художники, а також представники з ЮАР і США відвідали місто Васильків, провели виставку-пленер під стінами синагоги, зустрілись із єврейською громадою міста, співали разом відомі в Україні і на українських весіллях пісні “Тумбала-лайка” і “7:40”, малювали і створили репортаж для громадськості, немов вдихнули у ці занедбані місця живе життя і радість, яка вирувала свого часу у місті.

Творча ініціатива була організована і реалізована інформаційно-аналітичним молодіжним журналом “Стіна”, проектом журналу - “Передвижники 21 века” (відродження культурологічного проекту 19 століття, заснованого художниками-пєрєдвіжніками Крамскім. Ге, Васнецовим, Шишкіним, Репіним, Айвазовським...), яка пройшла під гаслом “Таємниці 1000-літнього Василькова”, приурочена до міжнародного дня пам'ятників та історичних місць (International Day for Monuments and Sites, World Heritage Day). Основна ціль події-популяризація історичної спадщини стародавнього Василькова і України. Замісник міського голови Василькова, Володимир Андрющенко вів прямий ефір на каналі “Правда Васильківщини”. Під час творчої ініціативи було покладено квіти і створено репортажі біля пам'ятниківзагиблим воїнам Великої Вітчизняної війни, а також з нагоди 35-річчя Чернобильській трагедії біля пам'ятника загиблим пожежникам, ліквідаторам Чорнобильської катастрофи; квіти і промову здійснила очевидець тих подій, дитина-робітників і ліквідаторів ЧАЕС — правозахисниця Інесса Гашинська.

 

Просимо вас надати письмову публічну відповідь на наше звернення і розглянути можливість повернення однієї з кімнат синагоги “Бейкер” єврейській громаді міста Висильків.

 

Ми, що нижче підписалися:

 

Наталія Костилєва, громадський діяч, кандидат історичних наук, координатор культурних програм інформаційно аналітичного, молодіжного журналу "Стіна", журналіст, експерт-криміналіст програм "Слідство ведуть екстрасенси", "Битва екстрасенсів" (СТБ), "Гучна справа" (канал Україна ), керівник проєкту «передвижники 21 століття», організатор виставок картин.

Наталія Стрєха, уродженка міста Васильків, громадський діяч, підприємець, продюсер реаліті-шоу на 5 КАНАЛ і телеканалах К1, К2, PR- менеджер клубу технічного антикваріату «Нова Моторс» і КМАМК (Київський міський автомотоклуб). Резидент American House при посольстві США.

Марина ГНІДАН, парапланерист, громадський діяч, скелелаз, керівник спільноти промислових альпіністів «Висотка», організатор туристичних і велопоходів, резидент American House при посольстві США.

Віктор Зінченко художник - графік, пише в жанрі автомобільного шаржу. У творчій колекції майстра понад 250 робіт автомобільного напрямку, також ілюстрації до книг, ескізами державних марок сери міський транспорт; художник-фольклорист Кукутеньо-Трипільської спадщини.

Світлана Шатохіна, фундатор і організатор Дитячих велогонок «Ми чемпіони»! Організатор мандрів Україною. Адміністратор групи «Шлях. Любіть Україну », волонтер, громадський діяч, організатор велошколи

Ігор Кретов, волонтер, засновник бігового спільноти TopRunners, організатор міжнародних та всеукраїнських змагань з бігу, чемпіон світу з бігу.

Інесса Гашинська, громадський діяч, правозахисниця, монітор за злочинами на Грунті ненависті ГО "Наш світ", актриса, художник-аматор і "Передвижник 21 століття", б'юті-експерт.

Мишанська Маргарита, підприємець, експерт в сфері нерухомості, художник, автор понад 30 вишитих картин в техніці "брокар", резидент проєкту «Передвижники 21 століття»

Ярослав Чуловській, IT-експерт, ментор в StaurtUp, в послужному списку робота в таких IIT-проектах як: УкрТелеком, Бітрікс24, апеляційний суд України, національна кіберполіція України.

Сергій Бірюков, волонтер, громадський діяч, активіст, голова громадської організації «Васильківська самооборона" Відсіч », керівник направлення в ГО« Козацька Звитяга »

Вікторія Джаббарова, громадський діяч, менеджер з комунікацій в UAFRA Українська асоціація жіночих досліджень в мистецтві.

Медведєва Оксана (Куропятник). Художник працює в стилі пси-Арт понад 10 років. Фотограф, підприємець, мандрівник.

Володимир Балибердін, член Національної спілки художників та Національної спілки дизайнерів України. Голова секції декоративно-прикладного мистецтва НСХУ. Організатор та куратор мистецьких ЗАХОДІВ. Скульптур. Ювелір.

Галина Дюговська членкиня Національної спілки художників, Національної спілки дизайнерів та спілки Журналістів України. Організатор та куратор артпроектів. Створює інтер'єрні панно та арт об'єкти з текстилю, лози, металу та флорі стічні об'єкти.

Шиль Світлана — Художниця, бізнес-леді, засновник і керівник мистецьї міжнародної школи, “Передвижница” 21 століття.

Шиль Рейнхард — чемпіон Південноїафрики зі стрибків у висоту, двукратиний рекордсмен, його ім”ям названа вулиця у ПАР у місті Сасельбург; регіональний директор міжнародної компанії «PiLog",

Проценко Данило - Відеопродакшн, фотограф і графічний дизайнер,

Проценко Катерина - інфлюенсер.

Яков Тамаркин — голова єврейської общини міста Васильків

Дмитро Березенський, громадський діяч, волонтер, меценат, військовий медик, член Київського міського автомотоклубу, організатор змагань з ралі «Кубок Лиманів, ФАУ, чемпіон України з автогонок.

Тетяна Осипова, волонтер, військовий медик, правозахисниця, автогонщик

Олександр Дмитрієв «ТИХОХОД», громадський діяч, волонтер, меценат, підприємець, член ФАУ, чемпіон України в автоспорті в дисциплінах ралі-рейди і трофі-рейди, організатор этапів кубку України з трофі-рейдів, зманання на позашляховиках Off-Road.

Володимир Савченко (САВЧ), громадський діяч, волонтер, меценат, автоспортсмен, реставратор технічного антикваріату і історичної техніки, яхтсмен, яхтовий капітан, КМС, член Команди Сергія Маліка Spitit of Ukraine, двукратного рекордсмена Speed Week Bonneville, 2018, 2019 року, штат Юта, США, в класі мото; член Київського міського автомотоклубу, працює в оргкомитетах підготовки до ралі, ФАУ

Іванна Братусь, бард, музикант-композитор, психолог, кандидат педагогічних наук, автор тренінгів для сімей, дітей та батьків.

Володимир Вінник, автоісторик, експерт FIVA (Міжнародна федерація старовинних автомобілей), президент клубу технічного антикваріату і історичної техніки «Нова Моторс», член группи оперативного реагування на внутрішні і зовнішні проблеми в державному проекті «ліквідатори КДБ», 1991-2004.

Дэвид Пластер, волонтер, екс-військовий медик армії США, меценат, керівник проекту Anomaly при КМДА, організатор безкоштовної школи англійської мови для ветеранів АТО.

Максим Сагдієв, ветеран АТО, підприємець, меценат, мотогонщик, завсновник Чкалов-Team, двічі встановив світовий рекорд на змаганнях міжнародного класу «Bonneville Speed Week», штат Юта США, керівник проекту ВКІ «Аргус», медицинське обладнання для реабілітації хворих, перенісших COVID-19.

Гаврищук Олена, дизайнер, ілюстратор.

Костецька Наталія, к.т.н., доцент, металлофізик, дочка відомого і заслуженого діяча науки УССР і України, засновника вітчизняної наукової школи трибологів, засновника теорії окислення і зношування, першовідкривача динамічної рівноваги процесів утворення і руйнації окисних вторинних структур, Бориса Івановича Костецького; дистрибьютор компаній східної медицини, педагог, фотограф, “Передвижница” 21 століття.

Валентина Плавун, живописець і художниця зі створення костюмів, художниця-постановниця театру ім. Лесі Українки, член Національної спілки художників України та Національної спілки театральних діячів України. Закінчила Київський художній інститут, факультет живопису, а також театрально-декоративне відділення майстерні Данила Даниловича Лідера. У театрі ім. Лесі Українки працює з 1991 року. Є авторкою костюмів понад 70-ти вистав. Бере участь у вітчизняних і міжнародних виставках, аукціонах та конкурсах, “Передвижница” 21 століття.

 

 

Категория: Новости журнала "Стена" | Добавил: golos | Теги: Новини України, укрзалізниця. духовна спадщина, стрєха наталія, журнал стіна, КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ, єврейська громада, передвижники 21 века, шиль світлана, охорона історичної спадщини, петиція департаменту, сагдієв максим, плавун валентина, Васильків, Зінченко Віктор, Дюговська галина, синагога бейкер
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]